Kaj ima ljubezen z biznisom?

Delavnica z vodilnim timom podjetja. Podjetje deluje v eni od panog, kjer tehnologija vse obrača na glavo. Tim se načeloma strinja, da če ne bodo nekaj naredili na področju inovativnosti, jim grozijo težka leta (umiranja). Ena od deklariranih vrednot je tudi INOVATIVNOST. Ki je v podjetju kronično primanjkuje. Inovativnosti kronično primanjkuje tudi znotraj vodilnega tima (kar je pokazala analiza vodenja). To, da primanjkuje inovativnosti v celem podjetju, ne preseneča. Namreč, vrednote, ki jih izkazuje (ali ne izkazuje) vodilni tim, (ne)izkazuje celotna organizacija.

Tim si je privoščil dvo-dnevni pobeg za razmislek in da pogruntajo, kako zanetiti iskro inovativnosti v podjetju – kako razviti bolj inovativno kulturo. Razložim, da pri kulturi ne gre za racionalnost, ampak za občutja. Človeški možgani hitro zaznajo grožnjo, v takšni ali drugačni obliki, kar se kaže čez čustva strahu, jeze, tudi žalosti. Takrat se v telesu sprožita hormona kot sta kortizol ali adrenalin (t.i. hormoni stresa). Posledica? Vse, kar nas zanima je lastno preživetje.

Ko pa smo z ljudmi ali v okolju, kjer lahko razvijemo prijateljske odnose, kjer dobivamo podporo in možnost, da se izrazimo, nas preplavljajo prijetni občutki. Pri čemer se izloča hormon kot je oksitocin (t.i. hormon povezovanja ali ljubezni). Takrat smo lahko najboljša verzija sebe, pripravljeni sodelovati, ustvarjati, prispevati k skupnim ciljem.

Predstavitev zaključim z mislijo: »Bistvena naloga vodilnih je, da se naučijo, kako v ljudeh vzbuditi občutke navdušenja, zaupanja in ljubezni.« Takrat se je malo nejevoljno oglasil mlad, ambiciozen član uprave: »Kaj ima ljubezen z biznisom?!«

Na kaj vpliva pomanjkanje ljubezni v poslu?

Ko sem pred leti delala kot del vrhnjega managementa v podjetju, sem veljala za zahtevno in nedostopno.  Svoje vedenje sem opravičevala s tem, da sem osredotočena na rezultate (ker za to gre pri poslu, kajne?). Imela sem občutek, da je vse na meni, da moj tim ne daje maksimalno od sebe, velikokrat sem bila nejevoljna zaradi tega… Do dneva, ko se je na obdobnem razgovoru sodelavka zjokala, ker se je ob meni počutila nesposobna, ne spoštovana in ker je vsak dan s strahom čakala, kakšne volje bom prišla v službo! Zame je bil to šok. Zadnja stvar, ki sem jo želela, je bila, da na takšen način vplivam na … kogarkoli pravzaprav. Kaj sem s takšnim vedenjem jemala podjetju? Kreativnost, zavzetost in produktivnost ljudi, s katerimi sem delala. Ter soustvarjala kulturo strahu in disfunkcionalnih vedenj. Ter s tem tudi povečevala stroške.

Ko sem spremenila način čustvovanja in razmišljanja, kako voditi ljudi in posledično svoja vedenja, sem spremenila tudi nivo uspešnosti svojega tima.

Kako lahko povečate pozitivna občutja v podjetju?

  1. Ko se ukvarjate s kulturo podjetja, se ukvarjajte tudi s tem, kako boste povečali »čustveno« kulturo, ki temelji na ljubezni, navdušenju, veselju. Kultura nas ali izčrpava ali nam daje energijo, nas motivira ali nas demotivira, nas opogumlja ali nas straši.
  2. Bodite pozorni, s kakšnimi občutji prihajate na delo. Vaše razpoloženje ustvarja razpoloženje ekipe. Ne bo pomagalo, da skrivate prava čustva. Ta se namreč čutijo. Saj veste, emotion = energy in motion.
  3. Vodite na način, da čim manj sodite in čim več sprašujete. S tem pokažete interes za ljudi. Ko pokažete, da vas resnično zanimajo njihove ideje, skrbi, težave pokažete, da vam je mar. In kaj je to drugega kot ljubezen?

Razviti drugačen način vodenja ni le stvar odločitve. Samo s silo ne moremo spremeniti svojega utečenega razmišljanja in delovanja. Sploh se to ne obnese v nepredvidljivih situacijah. Te pa so praktično del vsakdana. Če želite razviti svoj vodstveni potencial, je individualni coaching dobra odločitev. Če vas zanima več, mi pišite za inicialno, brezplačno, srečanje. (teja@flow-svetovanje.com)

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja