Ste vi sami del težav?

Naj z vami delim dialog, ki sem ga imela v coachingu z vodjo tima.

Vodja: »Rad bi zaupal timu, da vem, da bodo naredili vse, kar smo se dogovorili.«

Jaz: »Kako je danes pri vas?«. Njegov odgovor je bil, da so stvari večinoma narejene a, da nima nadzora nad svojim timom.

Jaz: »Kje potrebuješ nadzor nad njimi?«

On: »Zdi se mi, da en sodelavec izkorišča možnost dela od doma. Zato sem postavil nova pravila, ki omejujejo to možnost.«

Jaz: »Kakšne dokaze imaš, da sodelavec izkorišča delo od doma?«

On: »Pravzaprav jih nimam. Samo občutek imam tak.«

Jaz: »Če prav razumem, si postavil omejujoča pravila za cel tim na osnovi slutnje, da en član tima izkorišča delo od doma. Kako s tem prispevaš k temu, kar si želiš – da jim zaupaš in da veš, da bodo naredili vse, kar ste se dogovorili?«

On: »V bistvu jim lahko s tem sporočam, da jim ne zaupam.«

Kakšen je lahko vpliv takšnega ravnanja?  Vodja lahko da čisto napačen signal, kot si ga želi ter tako bolj prispeva k nezaupanja kot zaupanja v timu ter s tem k nasprotnemu, kar si želi za svoj tim.

Kako to vpliva na kulturo v timu ?

Kaj pravzaprav potrebujete od svojih ljudi, ko želite povečati uspešnost, inovativnost in učinkovitost svojega podjetja? Tipično je to 5  ključnih vedenj:

  • Da so naloge narejene odlično,
  • Da povejo, kako razmišljajo,
  • Da prevzemajo iniciative,
  • Da pridejo z idejami in
  • Da naredijo vse mogoče, da najdejo prihranke ali da kreirajo odlične produkte in storitve.

Ko teh vedenj primanjkuje ali jih sploh ni v timih, podjetjih ali katerikoli organizaciji in ko se prižge alarm v glavah managementa je najslabša možna rešitev tista, za katero mislite, da je najboljša. Namreč, skreirali ste jo na osnovi enakih vrednot in prepričanj, ki so ustvarila pomanjkanje zgornjih vedenj.

Če namesto pasivno – agresivnih vedenj (npr. ne-sprejemanje odgovornosti, govorice, skrivanje informacij, borba za resurse, umetna harmonija, konflikti, nizka produktivnost, zmeda,…) želite od zaposlenih konstruktivna vedenja (sodelovanje, samoiniciativnost, fokus, odgovornost, kreativnost, reševanje kompleksnih izzivov,…) je potrebno spremeniti, KDO STE kot vodja oz. KDO STE kot tim ali podjetje.

Kako to spremeniti?

Prava transformacija se zgodi, ko se zgodijo spremembe v vedenjih. Spremembe v vedenjih zahtevajo drugačen način razmišljanja. Nobena globlja sprememba se ne more zgoditi brez identifikacije novih VREDNOT, ki jih želite videti v podjetju IN brez, da izzovete OBSTOJEČA OMEJUJOČA PREPRIČANJA, ki vam preprečujejo rast in napredek.

Z drugimi besedami, ko spremenite KDO STE kot podjetje ali tim, bodo spremembe v tem, KAJ delate in KAKO to delate sledile same od sebe. Zato je najboljša investicija, ki jo lahko naredite za svoj tim ali za celotno podjetje TRANSFORMACIJA KULTURE.

Vas zanima več? Prenesite VODIČ ali pišite na teja@flow-svetovanje.com

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja