V to v kar verjamete, to dobite

2000 let je veljalo prepričanje, da imajo ženske manj zob kot moški. Aristotel je to nekega dne oznanil in potem so v to verjeli 2000 let. Dokler se ni nekdo odločil, da bodo pa le preverili, če to res drži in so zobe prešteli – ženskam (moškim so jih očitno že tisočletja prej). Ter po 2000 letih ugotovili, da ženske  v resnici nimajo manj zob kot moški. Skoraj težko verjamemo, da so res to verjeli 2000 let in  da niso ves ta čas preverili.

Le kateremu našemu razmišljanju ali prepričanju se bodo čudile generacije, ki nam sledijo?

 

Naša prepričanja krojijo naše odločitve

V kaj verjamete?  Da smo ljudje vredni zaupanja ali radi izkoristimo priložnost za goljufanje, laži in prevare? Imamo radi odprto komunikacijo ali se gremo politične igrice ali igre moči? Ljudje radi kritiziramo in krivimo druge ali radi sprejmemo odgovornost in sodelujemo? Glede na naša osebna prepričanja vodimo organizacije.

 

Omogočate ljudem, da opravljajo smiselno delo?

Če se čudite, da ob petkih radijski spikerji oznanjajo konec delovnega tedna kot, da se je končalo mukotrpno množično služenje v zaporu in sledi vikend osvoboditev naroda, ste najbrž v manjšini. Prepričanje, da se ob vikendih šele živi, je kar ponarodelo. Saj veste, ko pravijo za koga, ta je pa znal živeti (ker je rad jedel in pil in se veselil v gostilni) ali pa v zadnjem času bolj moderno prepričanje, da zna živeti tisti, ki je strašno aktiven in ima neskončno hobijev in vsako leto potuje za 1 mesec v tujino (in čim dlje gre bolje zna živeti J ). Zelo redko pa slišimo – ta je pa res znal živeti svoje poslanstvo.

 

Kaj imajo prepričanja in poslanstvo z vodenjem organizacij?

Nekateri bi radi živeli POLNO.  Osmislili svoje življenje, svoje talente uporabili, da bi naredili razliko v svetu, spustili na plan svojo kreativnost in uživali v tem, za kar so poklicani. Vedno več je takih.  Na takih sloni dolgoročna uspešnost organizacij.

 

Kako lahko bistveno bolj izkoristite potencial svojih zaposlenih ?

 

  1. Preverite, kakšna prepričanjaimate o ljudeh. Če je veliko praks, kjer kup funkcij opravlja naloge nadzora in mikro-managementa, je napočil čas, da se izzove obstoječa prepričanja. In se začenja postavljati drugačne organizacijske modele. Samo z govorjenjem, se tako želeno zaupanje ne bo zgodilo. Zaupanje povečuje inovativnosti in hitrost organizacije in zmanjšuje stroške.
  2. Mučenje naj se spremeni v učenje. »Learning by doing« je najhitrejši način razvoja znanja, kreativnosti in doseganja rezultatov. Ter dobra pot k temu, da spoznaš, v čem si lahko res odličen.
  3. Naloga organizacij je, da naslovi prave motivacijske cilje zaposlenih. Dolgoročna motivacija, ki zbeza iz ljudi najboljše,  prihaja iz njihovega poslanstva – iz tega kar radi delajo in v čemer so/želijo biti odlični. Pomagajmo ljudem najti njihovo poslanstvo.

Če vas zanima, kako ustvariti uspešno organizacijo za 21.stoletje, nas kontaktirajte.

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja